Salı, Ekim 18, 2016

Roskilde'den Kalanlar (Danimarka devam)

Bu sefer ki rotamız Kopenhag’tan yarım saatlik tren yolculuğuyla ulaşabileceğiniz Roskilde...

Tren yolculukları hariç 24.797 adım atacağınız keyifli bir yolculuk.

Seyahatimin en güzel noktalarından biriydi.

Sebebi Roskilde ziyaretimiz, burada yer alan Viking müzesi...


Sevimli,sakin küçük bir kasaba, çarşısında en çok optikçilerin oluşu ise dikkatimi çekti :)

Sahilde yer alan Viking müzesine gitmek için tren istasyonundan sahile doğru yürümeye başlıyorsunuz.

İlk karşılaştığınız gösterişli yapı  Roskilde Katedrali...


Küçük bir kasaba ama iddialı bir yapı. Çünkü Roskilde geçmiş yüzyıllarda Vikinglere başkentlik yapmış bir yerleşim yeri...


Yaklaşık 1000 yıl önce Viking kralı Harold Bluetooth tarafından ahşap bir kilise olarak yaptırılan bugünkü katedral, zaman içerisinde Kuzey Avrupa’nın ilk gotik mimari örneklerinden biri olacak eklemelerle, 1170 yılında tuğladan yapılmaya başlanmış. 40’tan fazla kral mezarının yer aldığı katedral  1995 yılında Unesco Dünya mirası listesine alınmış.


İlk hedefimiz Viking Gemi Müzesi  olduğundan içini gezmedik ama gezilesi bir yer olduğu şüphe götürmez.
Katedralden sahile doğru gitmek istediğinizde bir parktan geçmeniz gerekiyor.  İşte burası durup bakmadan, çimenlere yatmadan, fotoğraflamadan geçebileceğiniz bir yer değil.


Parktan ayrılmayı başabilirseniz, park bitimindeki caddeyi karşıya geçtiğinizde Viking Gemileri Müze’sindesiniz.
Bu müzede İ.S. 1000 yılına ait beş viking gemisini görebilir, Viking gemilerinin nasıl yapıldığını dışardaki atölyelerde deneyimleyebilir, bir Viking gemisiyle denize açılıp Viking gemisinde kürek çekmeyi öğrenebilirsiniz. Ama hiç olmadı, müze içinde yaratılan Viking gemi kesitleri ve günlük Viking kostümlerini giyerek kendinizi bir Viking gibi hissedebilirsiniz.




Ayrıca müze mağazası güzel hediyelikler alabileceğiniz hoş ürünlere sahip.

Yeri gelmişken Danimarka müzelerindeki genel teamülden bahsedeyim. Müzelerde çantayla, montlarla gezmenize hoş bakılmıyor. Bu nedenle bileti alırken çanta ve üzerinizdekileri bırakabileceğiniz şifreli dolaplara yönlendiriyorlar sizi. Kimi yerde 5, kimi yerde 10 danimarka kronunu atarak kilitleyebildiğiniz dolaplar için yanınızda bozuk para bulundurmanızı öneririm. Şifrenizi girip dolabı açtığınızda bozukluğunuz kilit yuvasından avucunuza düşüyor.

Güzel bir sistem, rahat rahat müzeyi dolaşıyorsunuz.

Dolaştığımız yerlere bakılırsa henüz 24.797adım olmadı :)

Viking Gemi Müzesi'nden sonra kasabanın çarşısında biraz daha dolanıp trenle Kopenhag'a dönerek eksik kalan müze ve mekanları gezmeye devam ediyoruz.

Danimarka Milli Müzesi, Kraliyet Kütüphanesi Bahçesi, Christianborg Sarayı Bahçesi, Kraliyet Askeri Müzesi, vs. vs. (yani gezerseniz kraliyet ahırları bile var :)

Sonrasında Stroget alışveriş caddesindeki mağazaları gezmek, CopenhagenCard'ın hakkını vermek için bi kez daha kanal turuna çıkmak bu sefer de fotoğraf çekmeden etrafı seyretmek güne dair aktivitelerdi.



Hiç yorum yok: