Perşembe, Ağustos 11, 2005

İyi Kandiller


İnsanı ayakta tutan inandıkları, inançlarıdır ve herkesin inandığı da kendine. Neyi ne şekilde inandığı ve yaşadığı kendisiyle tanrı arasındadır sadece. Ama son zamanlarda bu özel durum o kadar uçlarda yaşanmaya başladı ki... Kimin neye inandığı ve ne yaptığı ülke gündemini oluşturmaya başladı. Sadece Allah'la kul arasında olması gerekenler farklı amaçlar için kullanıldı.

Haşmet Babaoğlu'nun yeni Papa seçimi sırasında yazdığı yazı şu an yaşanan durumu çok güzel özetliyor diye düşünüyorum.

Bugün kandil. Regaip Kandili. Ramazan ayının da dahil olduğu üç ayların ilki olan Recep ayının ilk perşembe akşamı. Ramazan'a kadar iki kandil daha var. 31 Ağustos'ta Miraç Kandili, 18 Eylül'de de Berat Kandili. Ramazan da 5 Ekim'de başlıyor.

Kandil deyince benim aklıma önce dua etmek; sonra da kandil simidi ve helva gelir. Helva tarifi için sevgili Burcu'nun blogu pastacıyı ziyaret etmenizi öneririm. Bir de küçükken kandil akşamı büyüklerin ellerini öpmek kandillerini kutlamak vardı. Anneannem, babaannem, amca ve teyzelerimle çok yakın evlerde büyüdüğüm için yoğun geçerdi kandil akşamlarım.

Şimdilerde ise bu ziyaretlerin yerini telefonlar aldı. Olsun yine de hatırlamak; hatırlanmak güzel. Hayatınızda her zaman hatırlayacak ve hatırlanacak dostlarınız eksik olmasın; dualarınız kabul olsun.

İyi kandiller!