Çarşamba, Ağustos 31, 2005

Branded Brand

Bilginin sınırsız paylaşıldığı günümüz ekonomisinde; tüketiciler neyi ne şekilde istediğini çok iyi biliyor. Piyasa koşullarında var olabilmek için; mal yada hizmetin iyi olması ön koşul. Rekabet edebilmek içinse iyinin iyisi olmak.

Bu amaçla farklılaşmaya giden yolda yeni bir yaklaşım da “branded brand”. Markalanmış marka olarak tercüme edilebilir. En basit anlatımıyla marka bir ürünün oluşumunda kullanılan bir unsurun başka markalı bir ürün kullanılarak tamamlanması ve bunun pazarlama faaliyetlerinde vurgulanmasıdır.

En yakın örneği bir kaç gündür televizyonlarda reklamlarını seyrettiğim Nokia’nın yeni telefonu N90. Reklamın son sahnesinde Zeiss logosunu gördüm ekranda. Bugün araştırdığımdaysa; telefonun –sadece telefon diyerek N90’a haksızlık ettiğimin farkındayım-flaş ve lensinde Carl Zeiss markasının kullanıldığını öğrendim. Carl Zeiss Sony’nin en iyi dijital makinalarında kullandığı lens markası. İşte branded brand bir uygulama.



Dünyadan örnekleri çoğaltmak mümkün. Bir numaralı kristal üreticisi Swarovski’nin cep telefonundan Mp3’e kadar pek çok marka üründe kullanılması artık “Crystallized with Swarovski” etiketiyle ürünlerde öne çıkarılıyor. Büyük otomobil markalarının iPod ilave edilmiş modelleri; lüks otellerin bazı odalarının başka markalar tarafından dekore edilerek; o isimle sunulmaları; Philips/Nike Mp3 player’ı gibi.

Türkiye’ye baktığımda global markaların dışında. Fıratpen pencerelerin, aksesuar ve metal aksamlarında Alman şirketi Winkhouse ürünlerinin kullanılması; reklamlarda bunun vurgulanması örnek olabilir diye düşünüyorum. Türk Hava Yolları’nın yıllardır uçuş mürettabatının kostümlerini Vakko’nun hazırlaması diğer bir örnek olabilir.

Aklınıza gelen başka örnekler varsa siz de yazın.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Neat topic and insightful content - I wish more blogs were like yours! I'll definitely be back for more!

I've got a clickbank affiliate site. It's mostly on clickbank affiliate and that kind of stuff.

Check it out if you're not too busy :-)

Adsız dedi ki...

Aslında büyük potansiyel olan bbir konu bence
Türkiye'den bir kaç örnek
Renault 19 Beymen Edition
Tat ketçeplı Ruffles
Vernel kokulu Omo
Jacobs kahveli Milka
Bonibolu max
Linens tasarımlı Vestel klima kapakları

Dünyadan örnekler
Mercedes, Volvo ipod
Mini Puma edition
Harley Davidson tasarımlı Zippo
Saab Salomon edition
Escada tasarımlı Siemens
Anna Sui tasarımlı samsung
Armani kıyafetli Barbie
iPod U2 edition
Ferrari tasarımlı Puma, Acer...

TR'de lifestyle imkanları çok değerlendirilmediği ortada.

Dört Yapraklı Yonca dedi ki...

örnekler için teşekkürler

Adsız dedi ki...

Yumos parfumlu OMO dogru olani...

Adsız dedi ki...

Cool blog, interesting information... Keep it UP Printer cleaning sheets Customizing 1956 chevrolet 200tabs ambien Dosificacion del xenical orlistat free bingo game Beta blockers and hair loss School elections cosmetics clinique Coleman air conditioners pricing Free hold &aposem poker domain name register Liposuction books Horse racing tracks in kentucky liposuction piece of crap