Cuma, Ocak 27, 2012

Mıgır Mıgır

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam venenatis imperdiet dolor ac gravida. Suspendisse enim diam, pellentesque a aliquam hendrerit, dignissim non felis. Aenean vestibulum tincidunt imperdiet. Vestibulum ultrices mattis sagittis. Duis adipiscing nunc nec risus fringilla nec porttitor odio porta. Praesent volutpat lacinia consectetur. Vestibulum sem velit, aliquet ut rutrum ut, dapibus a ante. Ut ut eros et libero faucibus iaculis a at sem. Nullam sit amet felis diam. Praesent et metus vel augue venenatis ullamcorper.


Bi kaç gündür yazmadı, kar da yağdı iyice sıyırdı bu kız demeyin sakın...


Bu kelimeler zaman zaman karşılaştığımız, taslak dokümanlarda web sitelerinde gördüğümüz anlamsız rastgele kelimeler dizisi olduğunu düşünürdüm. Fakat hiçte sandığım gibi değilmiş.

Tam 500 yıldır kullanıldığına inanır mısınız?

Ama öyleymiş, üstelik lorem ipsum üreten araçlar bile varmış. İşte benim yazımın başında okuduğunuz daha doğrusu gördüğünüz  -okuduğunuzu düşünmüyorum- bu üreteçten çıkan kelimeler.

Şimdi lorem ipsum'u biraz daha yakından tanıyalım...

Dizgi ve baskı endüstrisinde kullanılan mıgır kelimeler olup (mıgır işe yaramaz küçük eşya demek)  MÖ 45 yılında Çiçero tarafından yazılan "de Finibus Bonorum et Malorum" (İyi ve Kötünün Uç Sınırları) eserinin 1.10.32 ve 1.10.33 sayılı bölümlerinden geliyormuş. 

"Neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit..."

"Acıyı seven, arayan ve ona sahip olmak isteyen hiç kimse yoktur. Nedeni basit. Çünkü o acıdır..."
Size de lazım olursa mıgır kelimeler, buraya başvurabilirsiniz

Hiç yorum yok: