Perşembe, Ağustos 11, 2011

Karagöz-Hacivat


Çok di'il bir hafta önce "Yar Bana Bir Eğlence" demiş, gerçek bi Karagöz gösterisi izlemeyi dilemiştim. Saati zamanı denk gelmiş olmalı ki, dileğim gerçek oldu :)))

Dün gece Sultanahmet'te kurulan Asırlık Tadlar ve Sanatlar Festivali'nde Karagöz-Hacivat ve tüm oyun arkadaşlarıyla tanışıp, kısa bi gösterilerini izleme ve ustaları Suat Veral'la tanışıp sohbet etme fırsatı bulduk.

Kültür Bakanlığı sanatçısı olan, tüm Karagöz tasvirlerini elleriyle yapıp onlara hayal perdesinde can veren Suat Veral; ilgi duyan herkese sabırla bu sanatın inceliklerini ve detaylarını  keyifle anlatıyor. Mesleğinde 27 yılı geride bırakan ustanın gözlerinde ve sözlerinde bu sanata duyduğu aşkı görebilirsiniz.

Evde, partide kendi hayal perdenizi kurup Karagöz-Hacivat ve arkadaşlarını oynatabileceğiniz tüm malzemeleri bu standdan oldukça uygun fiyata satın alabilirsiniz.
Tamamı el yapımı dana derisinden tasvirlere dokunmak onlara sahip olma isteği doğurdu bende.
(Bir çift Karagöz-Hacivat'a 40 liraya, şık bir tefe ise 25 liraya sahip olabilirsiniz)



Fotoğrafta ustamız Suat Veral kendi yaptığı tasvirlerle. -Bakmayın böyle mesafeli durduğuna, işinin inceliklerini anlatırken çok candan-

Arkasındaki duvarda gördüğünüz 1 metrelik Hacivat-Karagöz'le dev hayal perdesinde bu sene Dünya Tiyatrolar Günü'nde ve yurtdışında çeşitli festivallerde gösteriler yapmış.

Suat beyi ve tasvirlerini sahnede izlemek isterseniz yarın akşam yani cuma ve cumartesi günleri Sultanahmet'teki sahnede 21:00 ve 21:30'da izleyebilirsiniz.



Karagöz-Hacivat'ı perdede seyrederken anladım ki, renkli televizyonu icat etmeden yüzyıllar önce biz zaten renkli bir seyir dünyasının seyircileriymişiz...


Veee kaçınılmaz son...

Artık benim de deriden el yapımı Karagöz-Hacivat tasvirlerim ve yine üzerinde onlarının resimlerinin olduğu bir tefim var. Biraz çalışıyim ilk gösterime çağrırım sizi ;))))

Suat Veral ve tasvirleri hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz, buraya buyrun...

http://www.karagozustasisuatveral.com/

Hiç yorum yok: