Pazartesi, Eylül 03, 2007

Çifte Şelale - Dipsiz Göl

Bazen tesadüflere bırakacaksın hayatı. Olsun diye bir şeyi zorlamayacaksın.

Olmadı mı? Başka bir yola sapmalı.

Dün öğle yemeği için dışarı çıkmıştık ama yemeği planladığımız yer inanılmaz kalabalıktı biz de daha önce ordan ötesine geçmediğimiz yola bir bakalım diye girdik. Gerçi yol ayrımlarında hep görüyorduk Erikli Yaylası 10 km, Çifte Şelale; Küçük Dipsiz Göl 12 km, Delmece Yaylası, Mavi Yeşil Yol diye. Ama hiç sapmıyorduk ki yoldan, yolumuz düşsün oralara.

İşte dün sebep oldu. Karadeniz gibi olmasa da döne döne tepelere tırmandık kestane, ıhlamur, kayın ağaçları arasında. Şelale bulucaz diye Dipsiz bir göl bulduk. Sessizliğin sesini duyabildiğin, doğanın dinginliğini hissedebildiğin. Yeşil yapraklar arasından başına damlayan bir kaç damla yağmurla, "aslında sen doğaya aitsin" diyen doğanın sesini duyabildiğin.




Daha fazla yukarı gitmeye zamanımız olmadığı için geri döndük. 2km aşağıda Kent Ormanı girişinden girip şelale aramaya devam ettik. Gerçi tabelada şelale yazıyordu ama daha önce birilerinden kuruduğunu duyduğumuz için daha çok umutsuz bir arayıştı bizimki.

İçlere doğru yol alırken "Ormana girerken yakınlarınıza haber veriniz" tabelası, gerçekten ormanda olduğumuzu hatırlattı. Gökyüzünün görünmediği kahverengi yeşil patikaya girince su sesi duyduk. Akan bir su var aşağılarda demek ki şelale de var. Daha bir hızlanıp adımlarımız patikada yola devam ettik. Ahşap bir asma köprüden geçerken altta akan dere umut verdi. Grubun daha genç üyeleri bizden önde ilerleyip bir şey bulunca koşarak bize haber veriyorlardı. Önce ahşap basamaklar, seyir terası ve alt şelaleyi gördük. Biz sadece ona da razıydık.




Ama yukarı çıkan başka ahşap basamaklarda vardı. Ve basamaklarla ulaşılan güzel bir şelale daha. Şüphesiz ilkbaharda daha gür akan.





O kadar plansızdı ki bu gezi, fotoğraf makinem bile yoktu. Sadece cep telefonumla çekebildim.

Bu iki yer hakkında öğrendiğim detay bilgiler de şöyle:

DİPSİZ GÖL: Teşvikiye beldesine yaklaşık 10 km. mesafede olup yolu tamamen asfalttır. Yalova Orman İşletme Müdürlüğü, Çınarcık Orman İşletme Şefliği sınırlarında yer alan Çınarcık İlçesi, Teşvikiye beldesi, Erikli yaylasında yer almaktadır. Yalova istikametinden gelecek kullanıcılar, Çınarcık, Teşvikiye güzergâhını takip ederek, Armutlu, Gemlik; Bursa istikametinden gelecek olan kullanıcılar yolu asfaltlanmış olan Hayriye, Selimiye köyleri ve Delmece yaylası istikametinden kent ormanına ulaşabilirler. Kent ormanından 2,5 Km mesafede 530 metre rakımda bulunan büyük dipsiz göl ve bu gölden 1,5 Km mesafede 570 metre rakımda olan küçük dipsiz göl çevrelerinde bulunan zengin orman florası ve yaban hayatı yönünden yedi göller bölgesindeki güzellikleri aratmayacak niteliktedir.

KENT ORMANI-ÇİFTE ŞELALE: Yalova’ya 29 km. mesafede olup yolu tamamen asfalttır. Kent Ormanı 2005 yılında düzenlenmiş ve halkın kullanımına açılmıştır. Yalova Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı Çınarcık Orman İşletme Şefliği sınırlarında yer alan Çınarcık İlçesi, Teşvikiye beldesi, Erikli yaylasında yer almaktadır. Yalova istikametinden gelecek kullanıcılar, Çınarcık, Teşvikiye güzergahını takip ederek Armutlu, Gemlik; Bursa istikametinden gelecek olan ziyaretçiler, yolu asfaltlanmış olan Hayriye, Selimiye köyleri ve Delmece yaylası istikametinden kent ormanına ulaşabilirler. Kent ormanının içinde görülmeye değer şelaleler, 2 km. yürüyüş patikası, çok amaçlı salon, çocuk oyun alanları, spor alanları, oturma ve dinlenme gurupları, tuvalet, çeşme, piknik yerleri, içme suyu ve lavabolar, asma köprü, seyir terasları, Erikli çifte şelaleleri, ıhlamur, kestane, meşe, gürgen, kayın ve çam ağaçları ile bezenmiş, her türlü kuş sesi eşliğinde doğanın insanlara sunduğu tüm güzelliklerin bir arada yaşanabilecek nadide güzelliklerin bulunduğu eşsiz bir mekândır.

4 yorum:

Asortik Krep dedi ki...

Orman resimleri harika..Nerden buluyorsun böyle yerleri..Kokusunu alıyorsun herhalde :))

Adsız dedi ki...

bbizde oraya gittik.daha ileriye de ciktik.karlik yaylasi diye bi yer var yukarda.yesil ve cok guzel bi yer.fotograflarini cektik.gercekten guzel yer.

Adsız dedi ki...

Merhabalar yazılarınızı okudum. Blogunuz cok guzel gercekten. imreniyor insan bazen.
Bir arastırma yaparken blogunuza rastladım ve sizden yardım alabileceğimi düşündüm. blogunuzun ismiyle ilgili bir araştırma yapıyorum. yani dört yapraklı yonca.
araştırmaları kendi sitemde fotoğraflarla yayınlayacagım.
Eğerki yardım etmek isterseniz...
info@suatduman.com
ayrıca www.suatduman.com adresinde kendi gördüğüm olayları günlü olarak yazmaya başladım. lginize çekecek konular olabilir. genelde haberciler, sivas ve sivas haberleri hakkındadır.
Selametle kalın. iyi geceler

merve dedi ki...

Muhteşem bir yer sürekli gidiyoruz güzelliğini tarif edemem.